Ballon Taxi

Taxi en luchthavenvervoer

Door - Tom Cosyns - Seobureau.be

Zelf een auto importeren? Hier moet je op letten

Een nieuwe auto is op zichzelf natuurlijk al duur genoeg. Veel mensen zoeken dan ook naar manieren om bijkomende kosten zoveel mogelijk te vermijden. Een van deze kostenposten is de belasting op personenauto’s en motorrijwielen, oftewel de BPM. Deze belasting kan zo maar een paar duizend euro bedragen, en dient betaald te worden bij elke aankoop van een motorvoertuig. Op een legale manier onder je belastingplicht uit te komen kan natuurlijk niet. Je kunt zelf de BPM berekenen en er met een beetje moeite voor zorgen dat je belastingen fors omlaag kunnen.

Wat maakt dat je BPM moet betalen?

De plicht om overdrachtsbelasting te betalen bij de aanschaf van een auto vloeit voort uit de Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen uit 1992. In deze wet is geregeld dat iedereen die een auto of ander motorvoertuig op zijn of haar naam laat registreren BPM moet betalen. Deze registratie vindt iedere keer plaats dat een auto van eigenaar wisselt. Uiteraard geldt deze registratieplicht alleen in Nederland. De aankoop van een auto over de grens is dus niet automatisch in de Nederlandse registers terug te vinden. Wil je je buitenlandse bolide echter mee naar huis in Nederland nemen, dan ben je verplicht om een Nederlands kenteken op je auto te monteren. En je raadt het vast al; bij het aanvragen van je Nederlandse kentekenplaat moet je alsnog die vervelende BPM aftikken.

De BPM berekenen door de Belastingdienst

Wanneer je een nieuw voertuig koopt stelt in principe stelt de Belastingdienst de waarde van je auto, motorfiets of bestelbusje vast. Dit doen zij op basis van vaste tabellen die zij hebben opgesteld. In deze tabellen staan alle in Nederland geregistreerde types voertuigen, met daarbij een vaste waarde. Op basis van deze waardes zal de fiscus vervolgens de hoogte van de BPM berekenen.

Minder BPM betalen door zelf de BPM te berekenen

Wie zelf geen verdere actie onderneemt, zal de BPM moeten betalen aan de hand van wat de Belastingdienst denkt dat je auto waard is. In de praktijk zijn de inschattingen van de fiscus vaak aan de hoge kant. Zaken als een hoge kilometerstand of ondergane reparaties maken een auto vaak stukken minder waard dan de catalogusprijs. Met dit idee in het achterhoofd heeft een rechter de zogenaamde tegenbewijsregeling in het leven geroepen. Volgens dit principe mag je de Belastingdienst ook zelf de echte waarde van je voertuig voorleggen. Is deze waarde goed onderbouwd, dan zal de Belastingdienst over dit bedrag BPM berekenen in plaats van over haar eigen inschattingen.

BPM berekenen met behulp van professionals

Zelf op internet speuren naar wat een auto waard is kan nog een hele opgave zijn. Bovendien loop je dan het risico dat de Belastingdienst jouw waardebepaling afkeurt. Professionele partijen hebben goed contact met partijen als autohandelaren, verzekeringsmaatschappijen en relevante overheidsinstanties. Hierdoor weten zij wat een auto waard is en wat opgelopen schade met de prijs doet. Daarnaast begrijpen zij welke eisen de Belastingdienst stelt aan de opgegeven berekeningen en bewijzen. De BPM calculator is dan ook een goede manier om de werkelijke waarde van een voertuig te achterhalen.