Ballon Taxi

Taxi en luchthavenvervoer

Door - Tom Cosyns - Seobureau.be

Wat is BPM en hoe kun je de BPM berekenen?

Wanneer je wel eens een auto hebt gekocht ben je vast bekend met de BPM. Deze overdrachtsbelasting moet worden betaald over iedere keer dat een auto, motorfiets of ander motorvoertuig van eigenaar wisselt. De BPM kan oplopen tot duizenden euro’s, waarmee Nederland een plekje heeft in de top 3 van Europese landen waar deze belasting het hoogst is. Hoe kun je zelf de BPM auto berekenen? We leggen het hieronder verder uit.

Hoe het betalen van BPM in zijn werk gaat

Zoals al in de inleiding beschreven is moet de BPM worden afgedragen aan de Belastingdienst wanneer je een nieuwe auto aanschaft. Aangezien de Nederlandse Belastingdienst natuurlijk geen macht heeft over wat er in het buitenland gebeurt, kan het een aantrekkelijk idee lijken om over de grens een auto te kopen. Hoewel dit op zich geen probleem is, is het wel verplicht om als inwoner van Nederland een Nederlands kenteken op je auto te monteren. En daarin zit hem precies het probleem. Want dit Nederlandse kenteken wordt alleen op naam geregistreerd wanneer de BPM wordt betaald.

Het vaststellen van de hoogte van de BPM

Wanneer duidelijk is dat je BPM moet betalen over je nieuwe bolide, moet je natuurlijk nog weten hoeveel precies. De Belastingdienst zal de hoogte van de BPM auto berekenen aan de hand van tabellen die zij hiervoor heeft opgesteld. In veel gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van vaste tabellen die de fiscus gebruikt, met daarin informatie over de catalogusprijs van ieder type voertuig. Op basis hiervan wordt vervolgens een bepaald percentage aan belasting betaald.

Geld besparen? Zelf de BPM auto berekenen

Op het eerste gezicht lijkt het importeren van een buitenlands voertuig dus geen manier om op een legale wijze onder de BPM uit te komen. En hoewel een auto kopen zonder BPM af te tikken er inderdaad niet in zit, kun je het bedrag dat je aan belasting betaalt wel flink omlaag krijgen. De BPM auto berekenen kun je eenvoudig zelf doen. Op basis van een rechterlijke uitspraak staat de fiscus het belastingplichtigen namelijk toe om zelf de werkelijke waarde van voertuig aan te tonen. Deze werkelijke waarde ligt in veel gevallen significant lager dan de hoge inschattingen die de Belastingdienst hanteert. Met een goed onderbouwde eigen berekening zal de Belastingdienst dus over een lagere autowaarde het BPM tarief vaststellen, wat je een leuk zakcentje kan besparen.

Je BPM auto berekenen met behulp van een professionele partij

Uiteraard kun je niet zomaar een lekker laag bedrag uit je duim zuigen en dit bij de Belastingdienst opgeven als de waarde van je auto of motor. Zelf achter de werkelijke waarde van een auto komen en je BPM auto berekenen kan echter knap lastig zijn. Professionele partijen zoals Autotelex onderhouden al jarenlang goede contacten met organisaties zoals autodealers, verzekeraars en overheden. Hierdoor beschikken zij over actuele informatie over de echte marktwaarde van voertuigen. Op basis hiervan hebben zij handige calculators gemaakt, waarmee je online in een handomdraai de waarde van een auto berekent. Voer simpelweg informatie zoals het merk, model en bouwjaar van een auto in, en de rekenmachine geeft je een goed onderbouwde waarde die door de Belastingdienst geaccepteerd wordt.